Ahad, 19 September 2010

Al-kisah Sebelum Raye

Al kisah sebelum raye punye citer....
nak dijadikan citer, ary rabu petang aku sampai kat bandar kota, nak balik rye lah katekan.. taun nie aku 1st time beraye ngan kuarge angkatku kat kota..punyelah jem, keta berpusu-pusu kat jalan raye...
perghh... nilah bandar kota bile tiba musim raye pose.. raye lain tue aku xtau lah plak... maybe sebab dah nak raye kan?? owg bandar dah ramai yg cuti, balik kampung, bawak lah mak bapak g jalan2 ker?? belikan baju ke kan??..
ok lah.. sambung balik.. sampai kat kota kul 6ptg.. adik angkat aku amik ngan maknye serta abang nye n kitorang terus g berbuka pose... huk..huk.. kul 8 mlm lepas berbuka.. kitorang pun balik ke rumah...
keesokkannye......
hah,!!! nie lah yg aku nak citer kat korang nie....
selepas bersahur last pose tue... aku tibai tido... ngat nak tido lame sket lah kan...
dah, kul 8pg tue.. adik angkat aku plak menyalak kat telinga aku suruh aku tolong mak..
**mak pun xbising cam die.. huh!!
aku pun bangun n tanye mak aku aper nak wat?? mak aku suruh kopek kelape...
mampus.. penah plak kan aku kopek... perghh.. (yg aku tau g kedai, cakap nak kelapa.. bayar n bawak balik)
xpe... abang die ader.. aku suruh ajar mcm mane nak kopek kelape.. korang nak tau mcm maner nak kopek?? korang tengok kat bawah nie..

Hah!! mcm nie lah kopek kelape!! tue pun xtau..
kenape gambar aku mcm tue??
korang p tanye adik angkat aku si lis tue.. die punye nakal.. aku ngah kopek kelape pun die capture gak..
aku pun xtau nape aku leh wat post kopek kelape mcm nie.. boleh plak aku pandang ke tepi... haha...
korang ngat senang ker nak kopek sabut kelape nie??? pas kopek korang kena cabut plak sabut nye dari tempurung nye.. adehh.. sakit pinggang... sakit jari... semua sakit lah.. huk..huk.. tue yg aku pegang tue aku xtau namenye ape?? kacip ke ape.. aku panggil gunting jer.,, haha..semua kelape yg aku kopek ade dekat 35biji kot... eh banyak gak lah.. tapi aku xwat sorang.. abang die tolong.. giler ko wat sorang.. ader karang terbongkok2 aku jalan... huk..huk..
picture kat bawah nie aku wat pe plak eak??
Hah!! nie name nye tengah memarut kelape... sekali lagie yer.. memarut.. bukan memerut... memerut tue xsenonoh kalo nak citer... eiii..
nie pun 1st time aku wat korang tau x?? korang tengok mcm senang kan??? senang kalo dibuat main n parut jer ngan tempurung2 sekali... tapi sebenarnye payah gak wooo.. nak kena gengam kuat2.. nak balance kan kelape nye.. kalo x.. terparut sekali ngan tempurung2 nye tau x?? cakap senang lah.. wat tengok... ?? best duk.. dah lame2 memang best.. nasib lah penat berdiri kan.. kalo leh duduk ker??? baring ker?? mang lah lame kan aku wat keje memarut nie.. ahakksss!!..

Eh?? ie ngah wat pe plak nie??

Buta ker??? basuh keta lah....

Penderaan aku masih belum berakhir lagie korang tau x?? pas abis kelape semua aku parut... adik aku yg nakal nye tadi.. suruh aku basuh keta plak... haii... penat dik abang ko nie.. sampai aty... span basuh keta, sabun, kepala pancut air tue.. aku pergi beli kat hardware korang tau x?? tengah2 ary aku basuh keta tue.. lepak giler.. nasib ko lah dik.. nasib aku syg ko.. kalo x.. hurmmm... owg kampung yg lalu lalang ramai gak yg tengok.. maybe dorang ngat carwash baru bukak kot... yelah.. dah mcm carwash dah aku basuh keta nie.. banyak giler buih sabun aku bubuh.. haha... point tengah ary dibulan pose.. hik...hik..

satle semua kejer2 aku... dalam kul 2ptg korang tau x aku baru dapat mandi.. panas giler.. kepala otak aku cume dapat bayangkan fresh oren glass besar ader lapisan oren kat bibir glass tue kan.. ngan titisan air batu kat tepi2 gelass tue.. perghh... nasib iman aku kuat lagie.. tapi ader gak 3,6x aku cakap nak fresh oren kat mak aku.. batal ke pose aku aku cakap mcm tue?? cakap jer kan?? niat xder pun.. tapi kalo mak aku plawe,.. aku buka jer time tue.. haha....

ok... nantie aku sambung lagie plak ngan al-kisah ku lepas raye k?? time raye xder kesah pun.. sebab aku ngah sedih time tue.. xraye ngan mak kandung aku yg dah arwah...

al-fatihah untuk mak aku Noorsah Bt Ibrahim...

iqnurvers.....
27th August 2010....
11.07p.m.....

1 ulasan:

ijad berkata...

selamat hari raya


ShoutMix chat widget