Selasa, 16 Ogos 2011

Mercun!!

Salam singgah sahur dari Tok Rel,

Pagi kawan2,

Tok Rel ader kisah nak share pagi sahur ni,

Tengah duk boring2 xder kejer pag nie, Tok Rel tengok lah update terkini kat facebook dari freind2 Tok Rel.

Tanpa disangka Tok Rel terjumpa satu picture yg baru diupdated oleh kawan Tok Rel.

Memang menyanyat hati n perasaan Tok Rel.

Sedih sgt bile tengok picture tue. Tapi salah sape?? salah sendri kan kalo duk men mercun sampai merbahaya kan diri sendri??

Bile Ramadan bermula sebelum nye Syawal, negara kiter mesti digemparkan dengan kemalangan yg membabitkan mercun dikalangan org2 melayu kiter.

Yang peliknye pulak xpulak kiter dengar yg kena india or cina..maybe ader, tapi kurang.

Tok Rel penah g open house rumah boss lame Tok Rel time Chinese New Year, time tue die jemput semua pekerja melayu die, sebab die tempah catering melayu so, kitorang leh lah dtg.

Lepas makan, boss Tok Rel bakar mercun,mercun nye letak kat atas permukaan rata seperti jalan raya or tanah lapang n then ader time lagie untuk lari,

Org kiter plak semua nye dasyat2...

Terer2 semua, bual nak A, die lah hebat men mercun, leh wat mercun sendri, pegang mercun bola tue baling, men mercun roket pun xpayah letak dalam botol mcm dulu2, sekarang dah boleh pegang.. dasyat kan??

Padah nye, bile jadi kemalangan, mcm nie lah...............

Tengok lah picture kat bawah nie..

Kedua2 belah tangan hancur.

Xngeri ker kalo dah jadi mcm nie??? sampai nampak tulang jari.


Nie lagie terer, baru tadika, Tok Rel dulu tadika men bunga api yg warne merah tue jer tau.

Yg nie mesti korang semua tau kan?? peristiwa tahun lepas. 

Paling menyedihkan, sikap cuai n kerana nak kaya sgt jual mercun, rumah dijadikan stor simpanan mercun, padahnye, bile berlaku kemalangan sampai melibatkan anak. 

Korang rase xcukup kuat ker kalo dah satu rumah meletop, sampaikan anak nye tersangkut kat atas pokok??

Kiter lagie 14hary jer nak nyambut raye, kalo korang nak men mercun pun, pastikan dalam keadaan selamat, walaupun mercun DAS. Kalo boleh letak jer dalam botol ker, biar mercun das tue berdiri n pastikan tegak untuk elakkan terjatuh pergi plak ke arah seluar korang.. bahaya tue.

Tapi nasihat Tok Rel, jgn lah sesekali korang men, memang seronok, tapi malang xberbau kan??? 

Tok Rel pun xnak dah men benda2 nie, walaupun dulu Tok Rel suke men mercun naga... hehe...

Ok lah, cukup kot entry Tok Rel stakat nie, 

Take care family korang, jauhkan dari mercun.. 

OK??

Calobete......


3 ulasan:

hames berkata...

mintak share gambar...

iQnurvers berkata...

silakan..silakan..

♥Aien Najwa♥ berkata...

Ya Allah, seriously sgt ngeri yang tangan 2 hancur..erm, byk tol kejadian mercun nie..silap d mane agknyer..


ShoutMix chat widget